De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Extreme waarden bepalen, met behulp van differentieren

Hoe bepaal ik de extreme waarden van de volgende formules, d.m.v. diffenrentieren
y = x2 - 2/x
y = 1/2x4 - 2x3 + 2x2 Volgens mij moet dit dan worden
y'= 2x + 2x-3 (2x tot de macht -3)
y'= 2x3 - 6x2 + 4x
Hoe reken ik hier de extreme waardes vanuit en kan dit ook met de GR.
Hopelijk kan ik een verhelderend antwoord snel tegemoet zien.

D. Del
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 18 april 2006

Antwoord

Beste Dennis,

De laatste macht in je eerste afgeleide moet een -2 zijn, niet -3. Verder zijn de afgeleiden correct. Een functie bereikt mogelijk een extremum wanneer de afgeleide 0 is, bepaal dus de nulpunten van de afgeleiden.

Om te weten of je te maken hebt met een min, max of geen van beiden heb je een tekenoverzicht nodig, of verder onderzoek van de tweede afgeleide.

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 18 april 2006
 Re: Extreme waarden bepalen, met behulp van differentieren 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3