De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Parameters zoeken zodat vlakken evenwijdig zijn?

In de geijkte ruimte zijn de volgende vlakken gegeven:
a: kx+12y-kz+3k=0
b: (m+8)x+(k+2)y+mz+k+6=0
met k,m Î
a)Bereken k en m zodat deze vlakken evenwijdig zijn.
b)Kunnen ze ook samenvallen?
Bedankt voor de hulp!

Anneke
3de graad ASO - maandag 17 april 2006

Antwoord

Beste Anneke,

Voor twee vlakken ax+by+cz+d = 0 en a'x+b'y+c'z+d' = 0 heb je evenwijdigheid als de coëfficiënten van x,y,z evenredig zijn, dus als:

a/a' = b/b' = c/c'

Dit is eigenlijk een stelsel van twee vergelijkingen, stel deze op voor de twee gegeven vlakken en los op naar k en m.

Wat moeten de coëfficiënten zijn om samen te vallen? Kan dat? Probeer even verder!

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 17 april 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3