De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Herschrijven somfunctie mbv Simpsonformules

Hallo allemaal,

ik zit vast met de volgende opgave. De bedoeling is de functie s(x)=4sin(3x)+4sin(3x+1) te schrijven in de vorm
s(x)=a sinb(x-c) met behulp van de formules van Simpson.

Ik deed het volgende:
4sin(3x)+4sin(3x+1)=
sin(3x)+sin(3x+1)=
2sin1/2(3x+(3x+1))*cos1/2(3x-(3x+1)=
2sin1/2(6x+1)*cos(-1/2)

Hoe nu verder? Of ben ik helemaal op de verkeerde weg?

Pieter

Pieter
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 15 april 2006

Antwoord

Beste Pieter,

Je bent goed op weg, maar waarom laat je die factor 4 van beide termen vallen in de eerste stap? Misschien wou je die voorop zetten, maar weglaten mag niet. Verder zit alles goed, alleen moet je dus nog met 4 vermenigvuldigen. Je laatste regel wordt dan:

4*2*sin(1/2(6x+1))*cos(-1/2) = 8*cos(-1/2)*sin(3(x+1/6))

Nu is die cos(-1/2) gewoon een getal, want er staat geen x meer in. Vergelijk nu bovenstaande uitdrukking met s(x) = a*sin(b(x-c)), wat zijn a, b en c?

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 17 april 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3