De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Vergelijking van rechtelijn

Hallo, ik heb sommen waar ik de vergelijking moet bepalen van een lijn die loodrecht door een bepaald punt gaat.
Bijvoorbeeld bij deze som:

Bepaal de vergelijking van de rechte lijn ,loodrecht op 3x +2y =5, die gaat door het punt (4,-1).

Het antwoord heb ik staan, dat is:
rico1=-3/2 dus rico 2=2/3 lijn: 3y=2x -11

Ik vraag me af hoe je dit kan uitrekenen. Hoe komen ze aan rico1 en rico2 en aan de vergelijking?

Alvast bedankt.

wes
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 22 maart 2006

Antwoord

Beste Wes,

Als je de algemene vergelijking van een rechte ax+by+c = 0 oplost naar y (dus van de vorm y = ...), dan is de coëfficiënt van x de rico. Probeer op die manier alvast rico1 te vinden.
Om rico2 te vinden gebruik je het feit dat als 2 rico's loodrecht op elkaar staan, hun product dan gelijk is aan -1. Je moet met andere woorden een rico omkeren en van teken veranderen om de loodrechte rico te krijgen.

Verder kan je dan uitgaan van de vorm y = ax + b van een rechte, die a ken je nu (want dat is de rico) en b bepaal je door het punt in te vullen.

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 22 maart 2006
 Re: Vergelijking van rechtelijn 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3