Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Delen in 4 termen

x^4 -5 /x^4 -1
x^4 -1 -4/x^4 -1
x^4 -1/x^4 -1 +-4/x^4 -1
1 + -4/x^4 -1
x^4 -1 = (x-1)(x+1)(X^2+1)
-4/(x-1)(x+1)(X^2+1)
hoe kunnen wij dit nog in drie termen splitsen

sjo go
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 9 maart 2006

Antwoord

Hallo

Scrhijf de breuk als een som van drie breuken waarvan de tellers nog onbekend zijn :
a/x-1 + b/x+1 + cx+d/x2+1

Zet deze drie breuken terug op gelijke noemer; deze noemer is dan natuurlijk de oorspronkelijke noemer.
De teller wordt dan :
(a+b+c)x3 + (a-b+d)x2 + (a+b-c)x + (a-b-d)
en deze moet dus gelijk zijn aan -4
Hieruit volgt :
a + b + c = 0
a - b + d = 0
a + b - c = 0
a - b - d = -4
Door dit (eenvoudig) stelsel op te lossen, bekom je
a = -1 , b = 1 , c = 0 en d = 2

Deze operatie heet splitsen in partieelbreuken.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 9 maart 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics