De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Breuken vereenvoudigen

 Dit is een reactie op vraag 43866 
Bedankt, ik denk dat ik het nu snap maar wil je voor de zekerheid deze beoordelen.

ap+3bp+4/a3bp = p4

en

(a2p+3/ap) = 9ap

Ik weet ook nog niet zeker welke je eerst moet uitrekenen als je machten binnen de haakjes hebt en een macht buiten de haakjes.
Volgens mij is het dat je eerst alles binnen de haakjes uitrekent en dan het antwoord keer de macht doet die buiten de haakjes staat. Is dit juist?

vivend
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 28 februari 2006

Antwoord

Allebei fout: de eerste is eigenlijk apa3bpb4/a3bp; je kunt dus a3 en bp wegstrepen.
De tweede is apapa3/ap=ap+3.
Je laatste conclusie is goed: (ap)q betekent inderdaad eerst a-tot-de-p-de uitrekenen en dat antwoord tot de q-de macht verheffen.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 3 maart 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3