De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Raaklijn berekenen

Ik moet de raaklijn berekenen als x = 2, van de grafiek f(x)= e^-0,5x , maar mijn antwoord komt niet overeen met het antwoordenboekje.
De formule van een raaklijn is y = ax + b
y = e^ -0,5.2 = e^ -1
hellingsgetal a = de afgeleide van f'(2)= e^ -1
e^ -1= e^ -1x + b
b = -e^ -1
De raaklijn is dus denk ik y = e^ -1x - e^-1
Maar het antwoordenboekje zegt y = x/e - 5/2e. Waar zit mijn fout, hoe kom ik op dit antwoord? Alvast bedankt.

Gia
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 20 februari 2006

Antwoord

Het is beide niet goed.

Ik veronderstel dat de opgave is: raaklijn aan f(x)=e-x/2 door (2,f(2))

f(2)=e-1 dat is goed.
maar het richtingsgetal is niet goed. je moet f(x) afleiden en dan het punt 2 invullen.

Het antwoord is:
y=-x/2e + 2/e

Koen

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 20 februari 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3