De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Faculteit

Hoe kan je berekenen waneer een de uitkomst van een faculteit 1000 cijfers heeft?

Eric V
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 18 september 2002

Antwoord

Hoi,

Voor de duidelijkheid: n! = 1.2.3. ... .n
n! heeft N(n)=int(log10(n!))+1 cijfers met int(x) het grootste geheel <= x.
Of: N(n) = int(sum(i=1..n:log10(i)))+1
In excel kan je makkelijk een tabel maken van n -> N(n).
Ik vind hierin: N(449)=998 en N(450)=1001.

N(n) kan je benaderen met de formule van Stirling. Je vindt dan dat N(n) loopt zoals log10(2.p/e)/2+(n-1/2)*log10(n/e).
Toch maar met Excel dus...
Groetjes,

Johan

andros
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 18 september 2002
Re: Faculteit



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3