De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Differentieren Natuurlijke Logaritmen

Goede morgen,

Als je de functie f(x)=ln(3x) moet differentieren krijg je:
1/3x · 3 = 1/x

Als je de functie f(x)=ln(x2) moet differentieren krijg je:
1/x2 · 2 x = 2x/x2
Als je de functie f(x)=ln(3x2) moet differentieren krijg je:
1/3x2 · 6 x = 6x/3x2 Klopt dit zo volledig? Oftewel, 1/ door wat er tussen de haakjes staat keer de afgeleide tussen de haakjes?

(Ik heb morgen namelijk een examen, en dacht ik vraag het maar even voor de zekerheid nog na)

Alvast bedankt!

Bert V
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 18 januari 2006

Antwoord

Beste Bert,

Klopt inderdaad, dat is het toepassen van de kettingregel. Het is zelfs mogelijk dat je de kettingregel twee keer moet toepassen. Een voorbeeld:

f(x) = ln(sin(x2))
f'(x) = 1/sin(x2)*(sin(x2))' = 1/sin(x2)*cos(x2)*(x2)' = 2x*cos(x2)/sin(x2)

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 18 januari 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3