De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Logaritme

 Dit is een reactie op vraag 43039 
Tom.

Ontzettend bedankt voor je reactie. Ik begrijp deze opgave nu bijna. Wat nog niet helemaal helder voor me is:

Ik neem aan dat keert van zin betekent dat = wordt omgezet in =. Waarom? Volgens welke regel is dat zo?

Dan de opmerking dat:
oorspronkelijke uitdrukking in de logaritme niet kleiner dan 0 mag zijn. Waar komt die vandaan? Omdat er staat = -1 in de opgave?

Loes v
Student hbo - woensdag 18 januari 2006

Antwoord

Beste Loes,

De logaritme is enkele gedefinieerd voor positieve getallen, "ln(-5)" bijvoorbeeld heeft dan geen zin. Vandaar dat de uitdrukking in de logaritme altijd groter moet zijn dan 0.

De andere regel zie je gemakkelijk met een getallen voorbeeld, we beginnen met 2 3 en zullen nu a^2 ? a^3 bekijken, één keer met a 1 en een keer met a 1.

2 3 Þ 2^2 2^3 (inderdaad want 4 8)
2 3 Þ (1/2)^2 (1/2)^3 (moest omkeren want 1/4 1/8)

Zie je dan de zin van de ongelijkheid omkeert?

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 18 januari 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3