De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Re: Re: Re: Het oplossen van gebroken vergelijkingen

 Dit is een reactie op vraag 42906 
hi, tom
sorry dat ik je weer moet lastigvallen
maar ik moet en zal dit ding snappen en ik hoop dat je het
kunt nakijken en mij een antwoord geven
-x^2-x-3=0 heb ik geprobeerd op te lossen en dit heb ik
x1,2=(+1(+-)(i^11)/2
1/2((+-)(i^11)/2
substitutie in -x^2-x-3=0 van 1/2((+-)(i^11)/2
geeft -[1/2(+-)(i^11)/2]^2-[1/2(+-)(i^11)/2]-3 = 0

en nog eentje die is nog van sharon,zij is druk daarom stel ik deze vraag voor haar
24x^2+120x+149,5 = 0
(120(+-)^48)/48 geeft x1,2 =
-120/48(+-)^48/48 = -2,5(+-)^48/48
substitie in 24^2+120x+149,5 = 0 geeft
[4(-2,5(+-)^48/48]^2 + 120(-2,5(+-)^48/48)+149,50
ik hoop dat je mij hiermee kunt helpen en nogmaals mijn hartelijke dank je bent een goeie mentor waar ik veel van heb geleerd

bedankt
sam

sam
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 14 januari 2006

Antwoord

Beste Sam,

Blijkbaar gaat er steeds iets mis als jij wiskundige symbolen probeert in te voeren, maar dat ^ zal wel de vierkantswortel zijn. De oplossingen van je vergelijking zijn: (-1±iÖ11)/2. Er ontbreekt bij jou alleen een minteken. Je krijgt wel -b, dus eerst een +1, maar je deelt door 2a en omdat a hier gelijk is aan -1 deel je door -2. Dat minteken kan dan naar de teller verhuizen zodat je gewoon door 2 deelt, vandaar het ontbrekende minteken.

Als ik goed kan volgen zijn de oplossingen van die tweede opgave correct. Omdat Ö48 nog geschreven kan worden als Ö(3*16) = Ö3Ö16 = 4Ö3 vereenvoudigen de oplossingen zich nog tot: -5/2 ± Ö3/12

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 14 januari 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3