De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Bewijs formule

F(1)2 + F(2)2 + ... + F(n)2 = F(n)· F(n+1)

We bewijzen deze formule met de methode voor volledige inductie.

Stap 1: We nemen k=1.
F(1)2 = F(1)· F(1+1)
1 = 1· 1
1 = 1 → De formule klopt voor de laagst mogelijke k

Stap 2: We nemen nu aan dat de formule voor elke n geldt, en bewijzen nu dat de formule ook geldt voor n+1.

F(1)2 + F(2)2 + ... + F(n)2 +F(n+1)2 = F(n)· F(n+1) + F(n+1)2

en toen liep ik vast... Wie helpt me eruit?

Dankuwel!

Klaas-
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 5 januari 2006

Antwoord

Beste Klaas-Jan,

Als het voor n waar is, dan geldt:
F(1)2 + F(2)2 + ... + F(n)2 = F(n)F(n+1)

Voor n+1 wordt de te bewijzen gelijkheid dan:
F(1)2 + F(2)2 + ... + F(n)2 + F(n+1)2 = F(n+1)F(n+2)

We mogen er nu van uit gaan dat het klopt voor n, dus in het linkerlid is er dan in het totaal F(n+1)2 bijgekomen. Als we kunnen aantonen dat dit ook de toename is in het rechterlid, dan is het bewezen. De toename in het rechterlid is gelijk aan: F(n+1)F(n+2) - F(n)F(n+1). Breng nu de gemeenschappelijke factor F(n+1) buiten haakjes en probeer dan binnen de haakjes de (recursieve) definitie van Fibonacci te gebruiken.

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 5 januari 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3