Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Ordinaten en meetkundige plaatsen

Op de x-as beschouwt men twee vaste punten A(1,0) en A’(-1,0). Op de y-as bewegen de punten B en C zodat de ordinaat (2de coördinaat) van C steeds het dubbele is van die van B. Zoek de vergelijking van de meetkundige plaats van het snijpunt van AB en A’C.

enig idee hoe ik dit oplos? ben hier gisteren een uur zoet met geweest (zucht) en nergens gekomen.

bedankt!

umpfke
3de graad ASO - dinsdag 20 december 2005

Antwoord

Noem punt B: (0,b), dan punt C: (0,2b)
Een vergelijking van de lijn AB is dan y=-bx+b
Een vergelijking van de lijn A'C is dan y=2bx+2b
Snijden levert: -bx+b=2bx+2b = 3bx=-b = x=-1/3, waaruit dan volgt y=11/3b
Het punt S heeft dus de coördinaten (-1/3,11/3b)
Alle punten die hieraan voldoen liggen op de lijn x=-1/3

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 20 december 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics