De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Het somteken

Wat is de juiste betekenis van het som-teken?

igor
Student universiteit - zaterdag 20 oktober 2001

Antwoord

Met het wiskundige symbool $\sum$kunnen we (oneindige) reeksen heel kort opschrijven. De letter $\sum$is de hoofdletter S uit het Griekse alfabet. Het symbool $\sum$is een somteken (en heeft dus alles te maken met optellen): de formule$\sum_{k=1}^{\infty}{1\over2^k}$staat voor de oneindige som$\frac12+\frac14+\frac18+\cdots$ Voor elk getal$k=1,2,3,\ldots$tel je de breuken $\frac1{2^k}$bij elkaar op.

Bijvoorbeeld:

\begin{displaymath}\frac12+\frac14+\frac18+\cdots=1. \end{displaymath}

Dit kunnen we anders en korter opschrijven als:

\begin{displaymath}\sum_{k=1}^{\infty}{1\over2^k}=1. \end{displaymath}

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 20 oktober 2001
Re: Het somteken
Re: Het somteken



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3