De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Priemtweelingen

Gegeven: k is een positief geheel getal.
Te bewijzen: Als k-1 en k+1 priemgetallen zijn, dan is k(k+1) deelbaar door 24

Ik heb dit geprobeerd voor k=12 en dan klopt het: k-1=11 en k+1=13 zijn priemgetallen en k(k+1)=168 is deelbaar door 24. Verder kom ik niet. Kan iemand me op weg helpen?

Groeten

Niels
Student hbo - dinsdag 6 december 2005

Antwoord

Bekijk hoe priemtweelingen er uit kunnen zien.
Dit kun je doen door naar groepjes van zes getallen te kijken:
van de getallen 6n, 6n+1, 6n+2, 6n+3, 6n+4, 6n+5 kunnen alleen
de getallen 6n+1 en 6n+5 nog priem zijn.
Een priemtweeling bestaat dus noodzakelijkerwijs uit twee getallen
van de vorm 6n-1 en 6n+1 (behalve het eerste paar 3, 5).
Je moet dus laten zien dat 6n(6n+2) een 24-voud is.
Dat is niet moeilijk, probeer het maar.

Zie priemtweelingen

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 8 december 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3