De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Afgeleide sinusfunctie

Ik weet niet goed hoe ik de afgeleide van een sinusoide moet bepalen, zeker niet als er heel veel getallen bij staan, zoals: f(x) = 2,5·sin 4/5·(x-5,5) + 8

Imp
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 8 juli 2001

Antwoord

Als f(x) = sin x dan is f'(x) = cos x
Als f(x) = cos x dan is f'(x) = -sin(x)

Voorbeeld:
Als f(x) = 2·sin x
dan is f'(x) = 2·cos x

Het probleem is waarschijnlijk de kettingregel!

Voorbeeld:
f(x) = sin(2x+2)
De afgeleide is dan cos(2x+2)·2
Die laatste 2 komt vanwege de kettingregel.
Meestal schrijf je dan f'(x) = 2·cos(2x+2)

Nog een voorbeeld:
f(x) = 2,5·sin 4/5·(x-5,5) + 8
Het ziet er ingewikkeld uit.
Maak er bijvoorbeeld eerst f(x) = 2,5·sin(4/5x-4,4) + 8 van.

Dan is f'(x) = 2,5·cos(4/5x-4,4)·4/5
Ook weer vanwege de kettingregel.
Dit kun je korter opschrijven als: f'(x) = 2·cos(4/5x-4,4)

Zie Meer vragen over de kettingregel

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 12 juli 2001



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics