De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Halveringstijd

Radium-228 heeft een halveringstijd van 6,6 jaar.
a. om de tijd te bepalen die nodig is om de hoeveelheid radium tot 10% te verminderen moet je vergelijking 1/2t=0.10 oplossen.
bereken t in twee decimalen.

dat heb ik 0.5log0.10 = 3.32
Ik denk dat ze met die vergelijking bedoelen dat er elke 3.32 jaar 10% van de hoeveelheid radium afgaat, of is dat helemaal fout?

b. na hoeveel jaar is er nog 10% radium over?
c. na hoeveel jaar is er n og 1% van de oorspronkelijke hoeveelheid over?

Ik hoop dat iemand me kan helpen...

XXX
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 14 november 2005

Antwoord

Hallo

In je vergelijking klopt iets niet, want de halveringstijd is er niet in terug te vinden.

Stel de hoeveelheid radium in het begin gelijk aan N0 en de hoeveelheid radium op een willekeurig tijdstip t (in jaren) gelijk aan Nt.

Na t jaren is de halveringstijd t/6,6 keer doorlopen.

De formule is dus : Nt = N0.(0.5)t/6,6

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 14 november 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3