Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Verloop exponentiële functie

Hallo,

Ik heb een probleem bij het zoeken (beter het uitwerken) van limieten om zo de asymptoten te vinden.
vb. f(x) = (x2 + 1)· e^x
het dom f = R
= We zoeken de lim van -¥ en +¥
- lim (x®+¥) f(x) = +¥
= Heb je hier een schuine asympt? Waarom (niet)?

- lim (x®-¥) f(x) = ?? ( +¥-¥ )
= Regel van de l'Hopital kunnen we niet toepassen, hoe werk je dit verder uit?

Bedankt!

Elke S
3de graad ASO - zaterdag 22 oktober 2005

Antwoord

Beste Elke,

Met de limiet van f(x) voor x®±¥ zoek je niet de schuine maar de horizontale asymptoten. Naar +¥ vind je dan +¥, dus daar is geen horizontale asymptoot. Voor x naar -¥ kan je f(x) schrijven als (x2+1)/(1/e^x), hier kan je wel L'Hopital op toepassen. De rationale x2 zal echter trager gaan dan e^x zodat deze limiet 0 wordt, er is dus een horizontale asymptoot op -¥, namelijk y = 0.

Voor het bepalen van schuine asymptoten moet je de limiet van f(x)/x nemen, opnieuw voor x®±¥. Op -¥ kan er echter al geen meer zijn (daar is al een horizontale) en op +¥ zul je er ook geen vinden

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 22 oktober 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics