De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Integraal berekenen

ò03ò]-Ö(9-x2)Ö(9-x2) 1/Ö(x2+y2) dydx

Ik kon het niet anders "opschrijven".

Ik wil deze integraal berekenen mbv poolcoordinaten.

1)Schets het integratiegebied en geef de grenzen in poolcoordinaten.

(2) Bereken de integraal.)

Vraag 2
1/Ö(x2+y2). Dit komt me erg bekend voor. Heeft het iets te maken met de arc sin of arc tan ?

mvg Maarten

Maarte
Student hbo - zaterdag 22 oktober 2005

Antwoord

Beste Maarten,

Laten we eerst het integratiegebied bekijken. Voor y zien we dat we van de negatieve wortel tot de positieve lopen en y2 = 9 - x2 Û x2 + y2 = 32. We hebben dus te maken met een cirkel, oorsprong in (0,0) en straal 3. Bovendien loopt x van 0 (het middelpunt) tot 3 (de rand). Voor elke x laat je y van de benedenkant van de cirkel tot de bovenkant lopen. In z'n geheel integreren we dus over een halve cirkel.

Overgaan op poolcoördinaten is in dit geval dan een goed idee, de transformatieformules zijn:
x = r.cos(t)
y = r.sin(t)


Je kan het narekenen, maar dydx gaat over in rdrdt. Bovendien zal de integrand ook zeer eenvoudig worden, substitueer x en y maar en reken na. Tenslotte moet je de grenzen bepalen in de nieuwe veranderlijken, maar dat mag geen probleem meer zijn nu je weet hoe het integratiegebied eruit ziet.

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 22 oktober 2005
 Re: Integraal berekenen 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics