De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Bewijs exponentiele en machtsrij

Ik snap dit bewijs niet helemaal.

un=nk en vn=gn
(k is een natuurlijk getal, g1)

Bewijs dat lim n naar oneindig un/vn=0

Voor nN geldt un+1 / un = (n+1)k / nk 0,5g

Dit stuk snap ik al niet, waarom 0,5g? Daarna gaat het nog verder:

De rij pk= uN+k / vN+k = uN·gk / gN·gk

Ik zou graag uitleg krijgen, BvD

PastoroVic

Pastor
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 24 augustus 2005

Antwoord

De eerste stap is inderdaad niet in orde: voor elke n is un+1/un groter dan 1, en als g2 krijg je het quotient natuurlijk nooit onder g/2.
Wel geldt dat de limiet van un+1/un gelijk is aan 1; dus geldt wel dat er een N is zs dat un+1/un g, voor nN. Die N houden we vast. Merk op dat voor nN ook geldt dat un+1/unuN+1/uN, dat laatste getal noemen we h.
Nu gaan we un, voor nN afschatten: uN+1=h·uN, uN+2=uN+2/uN+1·uN+1h·uN+1 en dus uN+2h2·UN, ..., uN+ihi·UN.
Conclusie uN+i/vN+ihi·uN/gN+i en dat is (h/g)i·uN/gN.
Omdat hg volgt dat de limiet van (h/g)i gelijk aan nul.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 25 augustus 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3