De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Differentiaalvergelijking en de orde met 2de lid

 Dit is een reactie op vraag 39955 
Hallo Tom,
Wil je je 2de paragraaf nog eens verduidelijken, met een voorbeeld misschien?
Groeten,

lemmen
Ouder - donderdag 18 augustus 2005

Antwoord

Beste Hendrik,

Een eenvoudig voorbeeld misschien: y' - 2y = 3e2x

Homogeen: k-2=0 = k = 2 = yh = Ce2x

Particulier: voorstel: yp = Ae2x = y'p = 2Ae2x

Invullen geeft: 2Ae2x-2Ae2x = 3e2x = 0 = 3e2x

Hier vinden we hetzelfde probleem, het linkerlid valt volledig weg omdat de voorgestelde yp oplossing is van de homogene vergelijking. De methode is nu om de particuliere oplossing met x te vermenigvuldigen.

Particulier: voorstel: yp = xAe2x = y'p = (2ax + a)e2x

Invullen geeft: (2ax + a)e2x-2xAe2x = 3e2x = ae2x = 3e2x = a = 3 = yp = 3xe2x

= y = yh + yp = Ce2x + 3xe2x

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 18 augustus 2005
 Re: Re: Differentiaalvergelijking en de orde met 2de lid 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3