Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Exponentiële groei

Een populatie fruitvliegjes groeit exponentieel volgens de formule: N(x)= 30·1,6x met x in dagen.

a) Hoeveel fruitvliegjes zijn er op de 9e dag bijgekomen?

b) Bereken de groeisnelheid in gehelen per minuut aan het begin van de derde week.

Anne
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 28 juni 2005

Antwoord

a) N(9)-N(8)=30×1,69-30×1,68=...

b) De groeisnelheid bereken je met behulp van de afgeleide functie f'(x).
f'(x)=30×1,6x×ln(1,6).
Het begin van de derde week ligt op x=21.
Dus de groeisnelheid is dan N'(21)=30×1,621×ln(1,6)
Dit kun je uitrekenen en afronden op een geheel aantal.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 28 juni 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics