De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Vergelijking in driehoek

De oppervlakte van een driehoek wordt 13cm2 kleiner wanneer men de basis 3cm kleiner en de hoogte 2cm groter maakt. Maakt men echter de basis 5cm kleiner en de hoogte 4cm groter dan wordt de oppervlakte 18cm2 kleiner.
bereken van elke driehoek de basis de hoogte en oppervlakte.Ik ben zelf tot de volgende vergelijking gekomen,maar dan??
1/2bxh=a
1/2b-5xh+4=a-18
1/2b-3xh+2=a-13
groet Mark

Mark
Leerling mbo - maandag 16 mei 2005

Antwoord

Je bedoelt waarschijnlijk:
1/2(b-5)x(h+4)=a-18
1/2(b-3)x(h+2)=a-13

Werk nu de haakjes weg:
1/2(bh+4b-5h-20)=a-18
1/2(bh+2b-3h-6)=a-13
En je had 1/2bh=a.
Alle vergelijkingen met 2 vermenigvuldigen:

bh+4b-5h-20=2a-36
bh+2b-3h-6=2a-26
bh=2a

De onderste vergelijking invullen in de bovenste 2:
2a+4b-5h-20=2a-36
2a+2b-3h-6=2a-26

Die 2a's links en rechts vallen tegen elkaar weg:
4b-5h-20=-36
2b-3h-6=-26
En je hebt een eenvoudig stelsel van 2 vergelijingen met 2 onbekenden. Los je dat zelf even op?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 16 mei 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3