De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Ingeklede vergelijking

De som van 3 getallen is 290. Het tweede getal is het dubbele van het eerste getal en het derde getal is 10 minder dan de som van de eerste twee. Bepaal deze 3 getallen?

gaelle
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zaterdag 29 juni 2002

Antwoord

Bij dit soort opgaven is het handig om met variabelen en vergelijkingen te werken. Noem het eerste getal n, dan is het tweede getal 2·n en het derde getal 3·n-10 (n+2·n-10).
De som is dan n+2·n+3·n-10=6·n-10
Je weet 6·n-10=290, dus 6·n=300 en dat levert n=50.
Dus de getallen zijn 50, 100 en 140.
Handig toch?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 29 juni 2002



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics