De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Fibonacci rijen

Ik moet de oplossing van Fn-1 · Fn+1 - (Fn)2 uitrekenen.
Het lijkt (-1)n-1 te zijn, maar nu moet ik het ook nog bewijzen, wat niet lukt, kunnen jullie mij helpen?

Mijn vraag is dus:
Fn-1 · Fn+1 - (Fn)2 = (-1)n-1
Hoe kan ik dit bewijzen?

Elly K
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 26 april 2005

Antwoord

Elly,
Het rechterlid moet zijn (-1)n.
Neem n=2, dan zie je dat het klopt. We bewijzen de identiteit met inductie. Stel de bewering is waar voor een n. Nu van n naar n+1.

F(n)F(n+2)-F(n+1)2=
F(n)(F(n+1)+F(n))-(F(n)+F(n-1))2=
F(n)F(n+1)-2F(n)F(n-1)-F(n-1)2=
F(n)(F(n)+F(n-1))-2F(n)F(n-1)-F(n-1)2=
F(n)2-F(n)F(n-1)-F(n-1)2=
F(n)2-F(n-1)(F(n)+F(n-1))=
F(n)2-F(n-1)F(n+1)=(inductieveronderstelling)=-(-1)n=(-1)n+1.
Groetend

kn
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 26 april 2005
Re: Fibonacci rijen



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3