De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Re: Het oplossen van een derdegraadsvergelijking

 Dit is een reactie op vraag 37178 
Maar ik moet juist met complexe getallen rekenen. Kan je me uitleggen hoe u het doet?

jan
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 23 april 2005

Antwoord

Als je de vergelijking x3+10x2-25/8=0 wilt oplossen, dan is 't wel handig eerst die breuk eens weg te werken, dus:

x3+10x2-25/8=0
8x3+80x2-21=0

We stellen vast:
a=8
b=80
c=0
d=-21

p=-100/3
q=15433/216
W=43·√119·î/24

q37180img1.gif

Dat is het probleem niet. Er zit echter nog een onduidelijkheid in, namelijk waarom is:

q37180img2.gif

In DERIVE kan je deze vergelijking op laten lossen:

q37180img3.gif

Dan geeft DERIVE:

q37180img4.gif

Daaruit volgt dan inderdaad het bovenstaande resultaat. Ik ben er nog niet helemaal uit hoe je dat handig (zonder inzet van DERIVE o.i.d.) kan doen. Maar goed, misschien moet je dat laatste dan nog maar eens uitzoeken. Voorlopig ben je weer een stuk verder...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 24 april 2005
 Re: Re: Re: Het oplossen van een derdegraadsvergelijking 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3