De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Snijpunten cirkels

Ik heb een oplossing gevonden voor de x en y waardes, maar kijk ik naar de twee cirkels dan klopt mijn uitkomst niet. Wat heb ik fout gedaan in de volgende berekening?

c1: x=0 y=0 r=4
c2: x=5 y=5 r=4

x2+ y2 -16 = 0
x2+ y2 -12x +20 = 0
_____________________ -/-

12x - 36 = 0
12x = 36
x = 3

y berekening: 9 + y2 - 16 = 0
y2= 7
y = 7
y = 2,.....
Volgens mijn tekening ligt het snijpunt ergens op x=3,... en y = 1,... en andersom.

Dan nog een vraag hierover.

Door het toepassen van deze berekening heb ik alleen 1 snijpunt, hoe bereken ik het tweede snijpunt ?

tineke
Leerling bovenbouw vmbo - zondag 16 juni 2002

Antwoord

Ik zie niet helemaal waar je de tweede vergelijking vandaan haalt.
De vergelijking van de tweede cirkel luidt

(x - 5)2 + (y - 5)2 = 16 en uitwerking hiervan levert op:

x2 - 10x + 25 + y2 - 10y + 25 = 16 ofwel

x2 + y2 - 10x - 10y + 34 = 0

Combineer je dit nu met de andere vergelijking dan:

16 - 10x - 10y + 34 = 0 ofwel x + y = 5 ofwel y = -x + 5

Invullen in de eerste vergelijking geeft:

x2 + (-x + 5)2 = 16 waaruit je na uitwerking vindt:

x = 3,8 resp. x = 1,2

Dit nu in de lineaire vergelijking invullen geeft de bijpassende y-waarden.

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 16 juni 2002



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3