De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

De wortel van elk priemgetal is irrationaal

Hoe laat men zien dat de wortel van elk priemgetal p irrationaal is?

Mark
Student universiteit - vrijdag 14 juni 2002

Antwoord

Beste Mark,

Laat n een positief geheel getal zijn en stel dat √n rationaal is. Dan kunnen we schrijven met positieve gehele getallen a en b

√n = a/b.

Hier is ggd(a,b)=1, zodat we de breuk a/b niet verder kunnen vereenvoudigen. Kwadrateren geeft

n = a2/b2.

Natuurlijk is deze breuk ook weer niet verder te vereenvoudigen. Maar omdat n een geheel getal is betekent dat dat b2=1 en dus ook b=1. Maar dan was ook √n een geheel getal.

We hebben nu bewezen:

√n is alleen een rationaal getal als het ook een geheel getal is, en dus als n een kwadraat is.

Dat is meer dan waar jij om vroeg.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 14 juni 2002
Re: De wortel van elk priemgetal is irrationaal
Re: De wortel van elk priemgetal is irrationaal



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics