Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Nulpunten van 3e graads functies

Hoe speelt het teken (positief-negatief) van het getal b2-3ac een rol in het vinden van het aantal punten met een horizontale raaklijn aan een derdegraadsvergelijking (ax3+bx2+cx+d) en hoe is dit aan te tonen?

Daan
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 9 juni 2002

Antwoord

f '(x) = 3ax2 + 2bx + c

Om horizontale (buig)raaklijnen te vinden zal dit gelijk aan 0 gesteld worden.
De formule van de afgeleide is de formule van een parabool; dal of berg is niet van belang hierbij.
Maar als je f ' gelijk stelt aan 0, dan hangt het van de discriminant D af of er daadwerkelijk nulpunten gevonden worden.
Je weet: D < 0, dán geen nulpunten.

D = (2b)2 - 4.3a.c = 4b2 - 12ac = 4.(b2 - 3ac).
Tussen de haakjes zie je de vorm staan waar je het over hebt in je vraag.
Verder zal het dan wel lukken, denk ik zo.

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 9 juni 2002
Re: Nulpunten van 3e graads functies



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics