De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Logaritme

Hoe kan je berekenen welke waarden f(x)=x-3ln(x-1) kan aannemen voor x groter dan 2 en x kleiner dan10. Ik dacht aan gewoon invullen die x-waarden, maar volgens de juf is het algebraisch op te lossen. Moet je dat dan met de afgeleide van f(x) doen??

Mathij
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 6 juni 2002

Antwoord

Vragen naar 'welke waarden neemt een functie aan' gaan in principe altijd met de afgeleide. Alleen eenvoudige functies zoals de tweede graadsfuncties, laten zijweggetjes toe. En uiteraard zijn er altijd wel gevallen te vinden waarbij je ook wel buiten de afgeleide kunt.
Het invullen van de getallen 2 en 10 zegt weinig. Het kan toch zo zijn dat de grafiek tussen die twee getallen een dieptepunt of hoogtepunt meemaakt?

f '(x) = 1 - 3/(x-1)

Het nulpunt hiervan bedraagt: x = 4.
f(4) = 4 - 3.ln3 (ongeveer 0,70) is een minimum.
f(2) = 2 is een randmaximum
f(10) = 10 - 3.ln9 (ongeveer 3,4) is ook randmaximum.

Ontwerp de grafiek eens op je GR (mag ook op het examen!). Dan zie je het verloop en je ziet of je een maximum of een minimum hebt

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 6 juni 2002



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics