De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

P en extreme waarde

Van de functie g:x-- -2x2-6x+p
is het maximum -8.
Bereken p.

-2x2-6x+p
= x2+3x
x(x+3)=0
x=0 of x=-3
xTOP=xa+xb/2 = 0+-3/2= - 1,5
yTOP=(-1,5)2× -2 -6 × 1,5= 4,5
p = dus -12,5
want 4,5-12,5 = -8

Dat snap ik wel maar de onderstaande vraag.. daar geldt niet hetzelfde voor, helaas...

De grafiek van de functie h:x -- 2x2+px+10 gaat door het punt (2,-6)
bereken de extreme waarde..

hoe moet je dat dan doen? :s
ik begrijp er niks van.. :(

alvast dank u wel....

Annema
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zaterdag 19 maart 2005

Antwoord

Annemarie,
h(x)=2x2+px+10 gaat door het punt (2,-6), dat wil zeggen dat h(2)=-6.Dus h(2)=18+2p=-6.Als je p weet kun je de extreme waarde ok berekenen.
Groetend,

kn
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 19 maart 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3