De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Complexe getallen en abc formule

vraag bereken Z2-3z-5j+3zj=0 antwoord:
herschreven als z2+z(3j-3)-5j=0
abc formule: -(3j-3)+-Ö((3j-3)2-4.1.5j) gedeeld door 2.1
=-3+3j+-Ö2j gedeeld door 2. hier gaat het mis.... mijn docent zegt dat ik wortel 2j moet herschrijven als 2j=a+jb (waarom... is toch geen Z?
doe ik dit dan het volgende probleem
V2j=a+jb...2j=(a+jb)2=a2+2abj-b2 daaruit volget dat a2-b2=0 en 2j=2abj...1=ab dus a=1/b
dit invullen in a2-b2=0 (1/b)2-b2=0
dus 1-b4=0 b4=1 dit geeft de oplossingen voor b=1,-1,j,-j waarom ook complex?
volgens mijn docent wordt a dan 1,-1,j,-j snap ik
maar volgens de uitwerking houd ik nu maar twee mogelijkheden over namelijk:
Ö2j=1+jof -1-j waar blijven de andere oplossingen?verder is het simpel.
Ik heb morgen avond tentamen.. ik hoop dat u nog tijd heeft voor die tijd. Vriendelijke groeten Harmke

harmke
Student hbo - dinsdag 15 maart 2005

Antwoord

Let op! a en b zijn reëel, dus je krijgt alleen b=1 en b=-1 als oplossingen van b4=1.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 15 maart 2005
 Re: Complexe getallen en abc formule 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3