De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Re: Probleem met een formule

 Dit is een reactie op vraag 35204 
y' = (e-x-1)' · (e-x-2) + (e-x-1) · (e-x-2)'
= (-e-x · (e-x-2)) + ((e-x-1) · (-e-x)
= toch? -e-x((e-x-2)) + ((e-x-1)) ?
daar heb je toch geen kettingregel voor nodig? is mijn afgeleide wel goed (die van u ziet is een beetje anders, of als hetzelfde, onhandiger om nulpunten mee te berekenen)

bedankt voor de hulp, zou u me alleen nog uit kunnen leggen hoe ik met de schrijfconsole (knopjes met machten en wortels hieronder) bijv e-x kan schrijven?

groeten

mike
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 14 maart 2005

Antwoord

Beste Mike,

De kettingregel gebruik je in feite wel, alleen is het hier zo eenvoudig dat je er misschien niet bij stilstaat.
De afgeleide van ex is namelijk gewoon weer ex maar om e-x af te leiden moet je nog vermenigvuldigen met de afgeleide van -x wat natuurlijk gewoon een min-teken geeft. In principe is dat ook de kettingregel.

Je eerste regel van de uitwerking klopt nog, dan hebben we dus:
(-e-x * (e-x-2)) + ((e-x-1) * (-e-x)

In je laatste stap horen er wel nog extra haakjes te staan, maar die was je misschien gewoon vergeten.
De factor (-e-x) moet immers op beide termen slaan dus dan krijg je als laatste stap:
-e-x((e-x-2) + (e-x-1))

Iets in superscript plaatsten kan je met de tags
[ sup ]x[ /sup ] (zonder spaties), dat geeft dan: x
Subscript is hetzelfde maar dan met 'sub'.

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 14 maart 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3