De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Een stelsel van bolvergelijkingen

Er zijn drie bolvergelijkingen
(1) x2+y2+z2=(r1)2
(2)(x-a)2+y2+z2=(r2)2
(3)x2+(y-b)2+z2=(r3)2
vraag1:Er zijn twe snijpunten in R3. ga na hoe dat in de oplossing van (1),(2)en (3) is te zien
vraag 2:twee bollen snijden elkaar volgens een cirkel. Ga dit na in de vergelijkingen.

a. ber
Student hbo - vrijdag 31 mei 2002

Antwoord

Hé.. deze vraag komt me bekend voor!

Vraag 1.
Uit (1)-(2) kan je afleiden dat:
2ax-a2=r12-r22
Omdat a, r1 en r2 constanten zijn kan je x uitrekenen. Dat betekent dus dat de snijpunten in een vlak liggen met de vergelijking x=...

Uit (1)-(3) kan je afleiden dat:
2by-b2=r12-r32
Omdat b, r1 en r3 constanten zijn kan je y uitrekenen. Dat betekent dus dat de snijpunten in een vlak liggen met vergelijking y=...

Welnu, als je deze 'x' en 'y' invult in (1) krijg je een vergelijking met z2=... Als het goed is komen daar dan twee mogelijke z-waarden uit, zodat je uiteindelijk twee snijpunten krijgt.

Vraag 2.
Snijden van (1) en (2). We zagen al dat:
2ax-a2=r12-r22
Hieruit volgt:
x=(a2+r12-r22)/(2a)
Dus de snijpunten liggen in een vlak x=c, met c is constant.
Als je dit invult in (1) krijg je:
c2+y2+z2=r12
y2+z2=r12-c2
Dit is in een vlak met vergelijking x=c een cirkel.

Nu moet je nog voor (1) en (3) hetzelfde doen, en voor (2) en (3) natuurlijk ook.

Neem eens een concreet voorbeeld!
Vraag 1

(1) x2+y2+z2=36
(2) (x-8)2+y2+z2=36
(3) x2+(y-8)2+z2=36

Uit (1)-(2) volgt:
x=4

Uit (1)-(3) volgt:
y=4

Invullen in (1):
42+42+z2=36
z2=4
z=-2 of z=2

De snijpunten zijn (4,4,-2) en (4,4,2)

Vraag 2
Bij (1) en (2):
x=4 (zie boven)
Invullen in (1):
42+y2+z2=36
y2+z2=20
Invullen in (2)
(4-8)2+y2+z2=36
y2+z2=20

Inderdaad: een cirkel (in het vlak x=4)

Eigenlijk is dit nog niet het antwoord, want de vraag is 'eigenlijk' hoe kan je aan de vergelijkingen zien of dit stelsel van bollenvergelijkingen twee oplossingen heeft.

Dit heeft natuurlijk alles te maken met de grootte van de stralen en de onderlinge afstanden. Kijken we naar (1) en (2):
De bollen snijden NIET als a>r1+r2

Voorbeeld:
(1) x2+y2+z2=4
(2) (x-12)2+y2+z2=16
Oplossen levert:
2·12·x-122=4-16
24x-144=-12
24x=132
x=51/2
Vul je dit in (1) dan krijg je iets als y2+z2=negatief.
En dat is wel een beetje vreemd.

Dit hadden we kunnen zien aankomen, want 12>2+4, anders gezegd de middelpunten van de bol van (1) en de bol van (2) liggen op een afstand van 12. De straal van (1) is 2 en de straal van (2) is 4... dus die bollen snijden helemaal niet.
Enzovoort!

Hopelijk helpt dit.

Zie Wiskunde en GPS

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 1 juni 2002



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3