De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Vergelijkingen en ongelijkheden

Hallo,

Ondanks de site doorzocht te hebben lukt het me toch niet om de volgende som op te lossen. Ik hoop dat u me kunt helpen.
Het gaat om de volgende opgave:

los algabraïsch op 2log x 4log(2x+1)
Vervolgens heb ik gedaan:
2logx (2log(2x+1)): (2log4)
2log4 . 2logx 2log (2x+1)
4x 2x+1
2x 1
x 0,5

even voor de duidelijkheid
: = delen
. = maal
x = onbekend getal

Het antwoord moet echter volgens het antwoordenboekje zijn
0x1+Ö2

Ik snap niet wat ik fout heb gedaan. Zou u ook deze tekens willen gebruiken zodat ik zie wanneer het omklapt en waarom.

Heel erg bedankt in elk geval!

Aagje
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 21 februari 2005

Antwoord

Bij de overgang van 2log4 . 2logx2log (2x+1) naar 4x2x+1 vlieg je uit de boot.
Omdat 2log4 =2 kun je schrijven:
2log4 . 2logx2log (2x+1)
2×2logx2log(2x+1)
dus
log(x2)2log(2x+1) (x moet dan wel groter dan 0 zijn).
en dus
x22x+1 met x0.
x2-2x-10 met x0.
Lukt het dan verder?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 21 februari 2005
 Re: Vergelijkingen en ongelijkheden 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3