De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Eigenschap PR/QR = a/b bij ellips en cirkel

Hoe bewijs je dat een loodlijn neer gelaten van een circel op de x-as van deze circel gedeeld door een loodlijn neer gelaten van een ellips(die samen valt met de loodlijn van de circel)op de x-as gelijk is aan de halve kleine as(y-as) gedeelt door de halve hoofdas (x-as). De ellips is in de circel getekend en is even breed als de circel.
Als jullie dit kunnen bewijzen, zal ik jullie zeer dankbaar zijn.
Dank bij voorbaat
Jente

Jente
Overige TSO-BSO - zaterdag 19 februari 2005

Antwoord

q34190img1.gif

In bovenstaand plaatje hebben we de volgende vergelijkingen:
cirkel: x2 + y2 = a2
ellips: x2/a2 + y2/b2 = 1
OF
cirkel: y2 = 1·(a2 - x2)
Deze 'y' is bijvoorbeeld de 'y' van het punt P (PR = y).
Kijkend naar de ellips kunnen we bij diezelfde x (dus de 'x' van het punt R) schrijven:
y2 = b2(1 - x2/a2)
OF
y2 = b2/a2·(a2 - x2)
en deze 'y' hoort bij het punt Q.
Dus yQ = ... yP (... zelf invullen).

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 20 februari 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics