De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Re: Re: Re: Re: Deling van een parabool door een lijn

 Dit is een reactie op vraag 32201 
Okay, ik snap nu de bedoeling van het Po en ben al een heel eind gevorderd maar ik heb weer een probleem..

ik ben erachter dat ook de parabool 2x2-8 als twee lijnen geschreven kan worden en heb ook een manier gevonden om dit te doen, alleen is hij wiskundig niet correct, dus niet bruikbaar. De manier die ik bedacht heb is als volgt:

1) eerst deel je beide "delen" van de functie door de waarde van a te delen door ax2 en c. (zorgen dat je alleen x2 overhoudt)
2x2-8/2=x2-4
2) vervolgens neem je de wortel van c, je doet net alsof het minteken er niet staat. Ö4 = 2
3) nu kan je de 2 als volgt invoeren: (x+2)(x-2). Omdat je in het begin als waarde voor a 2 had, moet deze weer voor beide functies komen te staan: 2(x+2)(x-2)

hij is wel toepasbaar, alleen krijg je dus nu geen twee lijnen, maar in feite 3. Is hier er een manier om wel twee lijnen te krijgen?

Steven
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 12 januari 2005

Antwoord

y=2x2-8 laat zich schrijven als y=(2x-4)(x+2) of y=(x-2)(2x+4). De eerste als grafiek:

q32496img1.gif

Dus geen probleem...

Je was aardig dichtbij:
2x2-8
2(x2-4)
2(x-2)(x+2)
...en nu kan je kiezen:
(2x-4)(x+2) of (x-2)(2x+4)

Hopelijk helpt dat!

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 12 januari 2005
 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Deling van een parabool door een lijn 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics