De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Deling van een parabool door een lijn

 Dit is een reactie op vraag 32005 
Bedankt voor het antwoord, maar er zijn nog enkele onduidelijkheden.

Bij vraag 1 had ik graag een voorbeeld gezien van de deling met cijfers, omdat ik dit in mijn PO heel veel moet doen. (hiermee bedoel ik: functievoorschrift parabool/ functievoorschrift lijn = functievoorschrift ik hoop dat duidelijk is wat ik bedoel)

bij vraag 2 zag ik dat uit mijn voorbeeld geen lijn ontstond, maar een hyperbool. betekent dit dan dat de vermenigvuldiging met de hyperbool en de lijn ook een parabool oplevert?

vraag 3 was geheel duidelijk

bedankt voor uw tijd en moeite
Steven

Steven
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 4 januari 2005

Antwoord

1.
Nemen we f(x)=x2-4 en g(x)=2x+2 wat is dan het functievoorschrift voor h(x)=f(x)/g(x)?

Antwoord: q32049img1.gif

Kan je dan al zinnige dingen zeggen? Denk 't wel... de noemer mag geen nul zijn, dus 2x+2¹0, dus bij x=-1 gebeurt er iets: een asymptoot of een gaatje!

De parabool gaat door (-2,0) en (2,0). Als daar de noemer niet ook nul is, dan is de h daar ook nul. Dus h(-2)=0 en h(2)=0.

In het applet ziet dat er dan (ongeveer) zo uit:

q32049img2.gif

Dus wat wil een mens nog meer...

2.
Bij lijn x lijn krijg je (meestal) een parabool...! Toch? Wanneer niet?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 4 januari 2005
 Re: Re: Deling van een parabool door een lijn 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3