De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Bewijs met behulp van de formules van de Moivre

De bedoeling is dat ik de hier onder staande vergelijking bewijs met Moivre. Maar ik heb geen gedacht hoe ik dat met doen.

sin(2x)=2sin(x)*cos(x)
sin(3x)=3sin(x)-4sin3(x)
cos(2x)=cos2(x)-sin2(x)
cos(3x)=4cos3(x)-3cos(x)

Ik heb op het net terug gevonden dat
cos(3x)=cos3(x)-3*(1-cos2(x))*cos(x) en dat
sin(3x)=-sin3(x)+3*(1-sin2(x))*sin(x)
Maar ik zou niet weten hoe je daar aan komt.
Kan iemand mij uitleggen hoe ik cos(3x) en sin(3x) moet uitwerken en ook hoe ik cos(2x) en sin(2x) moet uitwerken.

Ward

Ward G
Student Hoger Onderwijs België - vrijdag 31 december 2004

Antwoord

(cos(x)+isin(x))2
= (cos2(x)-sin2(x)) + i(2sin(x)cos(x)) (uitwerken)
= cos(2x) + i sin(2x) (de moivre)

= cos(2x) = cos2(x)-sin2(x)
= sin(2x) = 2sin(x)cos(x)

Voor de derde macht net hetzelfde

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 31 december 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics