De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Differentieren

Twee vliegtuigen bevinden zich in een plat vlak X0Y. Vliegtuig 1 heeft als coordinaten (0,100) en verplaatst zich in de positieve x-richting met een constante snelheid van 5 m/s. Vliegtuig 2 heeft als coordinaten (100,0) en vliegt in de positieve y-richting met een beginsnelheid van 5m/s en een versnelling van 8m/s2. Wat is de kleinste afstand als ze tegelijk vertrekken op t=0?

F.H.J.
Ouder - donderdag 30 december 2004

Antwoord

Een vliegtuig dat 5 m/s=18km/h vliegt? Nou ja, vooruit.
Vliegtuig 1 : de y-coordinaat blijft 100. De x-coordinaat op tijdstip t wordt: 5t. Dus Vliegtuig1 (5t,100)
Vliegtuig 2: de y-coordinaat wordt 5t+4t2. Dus (100,5t+4t2)
De afstand is dus Ö((5t-100)2+(5t+4t2-100)2)=Ö(16t4 + 40t3 - 750t2 - 2000t + 20000).

q31873img1.gif

Deze afstand is minimaal als 16t4 + 40t3 - 750t2 - 2000t + 20000 minimaal is.
Differentieren levert:
64t3+120t2-1500t-2000.
Het oplossen van de vergelijking 64t3+120t2-1500t-2000=0 is nu niet zo'n pretje.
Met behulp van een grafische rekenmachine of computeralgebra programma kun je vinden dat het positieve nulpunt van deze vergelijking is : t=4.63546.
De afstand is dan 77.363

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 31 december 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3