De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Hoekbepaling onder voorwaarden

Hello,
Nog een vraag.
In een vlak beschouwt men een cirkel met straal R.Zij ab een diameter van C en Tb de raaklijn in b aan C.Een rechte A gaande door a snijdt C in een tweede punt m en Tb in p.
Bepaal de hoek (pab)(tussen ab en ap) als U weet dat:
2*(am)+(mp)=5R.

hl
Ouder - maandag 20 december 2004

Antwoord

De raaklijn Tb staat loodrecht op ab (raaklijn loodrecht op straal)
Hoek amb is recht op grond van de stelling van Thales. (ken je deze?)
Dus mb is een hoogtelijn in de rechthoekige driehoek abp.
Nemen we voor het gemak R=1, en noemen we hoek pab=a, dan krijgen we:
ab=2.
2/ap=cos(a), dus ap=2/cos(a)
am/2=cos(a), dus am=2cos(a)
2*am+mp=am+am+mp=am+ap=5
Dus
2cos(a)+2/cos(a)=5
2cos2(a)+2=5cos(a)
2cos2(a)-5cos(a)+2=0
Oplossen van deze vierkantsvergelijking in cos(a) levert:
cos(a)=2 of cos(a)=1/2.
Waaruit volgt a=60°.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 20 december 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3