De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Breuksplitsen met grote noemer

De volgende integraal moet ik met behulp van breuksplitsen oplossen. Om het breuksplitsen beter te kunnen begrijpen volg ik de oplossingmethode die op deze site wordt uitgelegd. Alleen bij deze opgave kwam ik er niet uit. Zijn er misschien uitzonderingen of heb ik het breukspliten misschien verkeerd begrepen?

x4/((x2-1)(x+2))

Een staartdeling leidt tot:

(5x2-4)/((x2-1)(x+2)) + x - 2

Breuksplitsing toepassen:

A/(x+1) + B/(x-1) + C/(x+2)
A(x+2) + B(x-1)(x+2) + C(x+1) = 5x2-4
Bx2 + (A+B+C)x + 2A - 2B + C = 5x2-4

B = 5
A+B+C = 0
2A - 2B + C = -4

A = 11, B = 5, C = -16

Maar het had moeten zijn:
A = (-1/2), B = (1/6), C = (16/3)

Is het met deze methode ook mogelijk om op deze uitkomsten te komen?

Gerwin
Student hbo - vrijdag 10 december 2004

Antwoord

Volgens mij ga je 'bocht uit' bij de regel in het rood. Ik zou 't zo doen:

q31138img1.gif

Kijk maar eens of je 'r wat aan hebt.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 10 december 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3