Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Wat is een logaritme?

Hallo,

Ik weet niet of dit nu een heel bijzondere vraag is, ik vraag dit hoofdzakelijk voor mijn eigen begripvorming.
wat is een logaritme nu precies? waar komt het vandaan? wat is de meest elementaire toepssing? ik zou dit graag in woorden willen snappen.

dank,

Sjoerd
Student hbo - maandag 29 november 2004

Antwoord

Een logaritme is niets anders dan een exponent. Als je de vergelijking 3x = 81 wilt oplossen, dan noemt men de gezochte exponent x 'de logaritme van 81 bij het grondtal 3'. Notatie: 3log81. De waarde is natuurlijk gewoon 4, want 34 = 81.
En zo is 2log14 de aanduiding van het getal waartoe je 2 moet verheffen om 14 te krijgen ofwel 2log14 is de oplossing van de vergelijking 2x = 14.
Het gevolg is dus dat 2^(2log14) = 14 (controleer het maar eens met een rekenmachine!)

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 29 november 2004
 Re: Wat is een logaritme? 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics