Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Tekenen van een grafiek van een tweedegraadsfunctie

Hallo,
Ik ben m'n nek al een hele tijd aan het breken over een oefening.
De opgave is: f(x)=2x2 + 7x + 3
Ik heb al het volgende
- het is een dalparabool (a is positief)
- s \Leftrightarrowx = -0.5 (-b/2a = -7/14 = -0.5)
-Coördinaat van de top = (-b/2a; f(-b/2a)
Dus: (-0,5;0)
(want 2(-0.5)2 + 71/2 + 3 = 0
- Nulpunten: -3 en -0.5 (hierover twijfel ik...)
Ik heb berekend dat de discriminant 25 is, dus zijn de nulpunten -3 en -0.5)
- snijpunt met de y-as= (0;3)

Maar als ik mijn grafiek moet tekenen, loopt het fout. De grafiek kan geen dalparabool worden, de punten liggen verschillend over het vlak... Het gaat gewoon niet? Ziet u misschien een fout in de bovenstaande berekeningen?

Alvast bedankt, Nathalie

Lieze
Overige TSO-BSO - zaterdag 20 november 2004

Antwoord

't Is een rommeltje....

Waarom niet zo!?

Neem x=0 \to y=3

Punt op gelijke hoogte:

2x2 + 7x + 3=3
2x2 + 7x = 0
x(2x+7)=0
x=0 of 2x+7=0
x=0 of x=-31/2

xtop=-13/4
ytop=f(-13/4)=...

Eventueel nog wat tussenpunten bepalen en klaar is Klara!

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 20 november 2004
 Re: Tekenen van een grafiek van een tweedegraadsfunctie 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics