Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Het bewijs dat 1=1

 Dit is een reactie op vraag 28135 
L.S.

In de war zijn is niet mijn favoriete bezigheid, maar het is heel wel mogelijk dat mijn destijdse leraar rekenkunde, die een onderkoelde humor bezat, mij (ons)heeft laten struikelen zonder ons weer overeind te helpen.
Helaas is hij overleden, dus ik kan hem niet meer ter verantwoording roepen.
En mogelijk heeft hij ons het "bewijs" op 1 april geleverd en is ons dat volkomen ontgaan door het grote respect dat wij voor hem voelden....
Frappant vond ik dat dit "bewijs" überhaupt te leveren viel (zou vallen).
Ik ga er nu maar van uit dat 1=1 een (soort) axioma betreft, zoals U zegt. En dat wij toch wat minder slim waren dat we zelf dachten.

Met hartelijke dank voor Uw bemoeienis
en met een vriendelijke groet

F.H. v
Iets anders - donderdag 7 oktober 2004

Antwoord

Voor de volledigheid toch maar even een bewijs waarom 1 = 2.

Ga uit van de veronderstelling dat a = b.
Dan is ook a.a = a.b ofwel a2 = ab
Vervolgens is dan ook a2 - b2 = ab - b2
Ontbinding in factoren geeft dan (a-b)(a+b) = b(a-b).
Deling door (a-b) levert dan op dat a+b = b en omdat a = b verondersteld was, staat hier dat 2a = a ofwel dat 2 = 1 (te zien na een deling door a).
Misschien was het zo iets?

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 7 oktober 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics