Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Berekenen maandelijkse inleg

Hallo,ik een opgave waar ik niet helemaal uitkom.
Iemand wil in 5 jaar 7000 sparen,door maandelijks een vast bedrag te storten op een spaarrekening.
De rente is 4% per jaar en wordt aan het eind van elk jaar bij geschreven.
Hoe groot moet het maandelijks bedrag zijn?

Ik heb gedaan 7000/60=116,66,maar dat is zonder rente, mijn boek is helaas nogal vaag met de uitleg, daarom blijven er nog vragen.
Alvast bedankt en groetjes

Mario
Iets anders - dinsdag 20 juli 2004

Antwoord

Hallo

de groeifactor per jaar is 1,04
dus per maand (1,04)^1/12 = 1,003274. Dit is de reden van de meetkundige rij waar we mee te maken hebben.
De formule voor de som van een meetkundige rij is
t1*((r^n)-1)/(r-1)

In ons geval berekenen we t1 (maandelijkse storting)
t1 * ((1,003274^61)-1)/(1,003274-1)= 7000 + t1
t1 * 67,3962 = 7000 + t1
t1 * 66,3962 = 7000
t1 = 7000/66,3962= 105,43 = maandelijkse inleg

Heb je toch nog vragen,stel ze gerust.

vriendelijke groeten

pl
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 20 juli 2004
 Re: Berekenen maandelijkse inleg 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics