De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Berekenen maandelijkse inleg

 Dit is een reactie op vraag 26250 
Bedankt voor de heldere uitleg,ik wou dat het boek zo duidelijk is,nu begijp ik het .
Maar als ik nu vooruit ga rekenen met:105,43(1-1.003274^n)/(1-003274),voor het saldo op de eerste dag van de N de maand ,dan krijg ik als ik invul n=61 ;7105,58 als saldo en bij n=60;6977,31.Komt dit door afronden of….? En is n=60 dan de beste benadering met slechts 22,69 verschil?
Groetjes ,Mario

Mario
Iets anders - donderdag 22 juli 2004

Antwoord

Hallo

Er zitten wat centen verschil omdat die 105,43 een afgerond getal is. (ik heb niet afgerond) Voor de rest moet je met het volgende rekening houden:

Bij n=60 krijg je het saldo op de eerste dag van maand 60. Dit is 6.977,16. Aan het eind van maand 60 wordt nog een keer rente vergoed, het totaal wordt dan:
6.977,16*1,003274= 7.000

Bij n=61 (saldo eerste dag maand 61) komen we uit op 7.105,43. Dit is dus 7.000 + storting. Deze storting vindt echter niet meer plaats! Vandaar dat de vergelijking wordt:

t1 * 67,3962 = 7000 + t1
t1 * 66,3962 = 7000
Je brengt de onbekende uit het rechterlid dus naar links.

Waar je bij het gebruik van deze formule dus rekening mee moet houden is dat er op het eind nog een storting bijgeteld wordt terwijl dit niet de bedoeling is.

met vriendelijke groeten

pl
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 22 juli 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics