De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Nulpunten bij een derdegraadsvergelijking

Hoe weet je of een derdegraadsvergelijking twee of drie snijpunten met de x-as heeft (wanneer er een is lukt me nog wel, dan is de discriminant van de afgeleide 0). Ik moet dit namelijk in een maplet zien te krijgen en dan kom ik volgens mij niet zo ver met ontbinden in factoren,

Marian
Student hbo - donderdag 1 juli 2004

Antwoord

Als een derdegraadsfunctie geen toppen heeft is er precies 1 nulpunt. Daarbij zou horen: de discriminant van de afgeleide is kleiner dan of gelijk aan nul.
Maar je mag dit niet omdraaien: ook als er twee toppen zijn (discriminant van de afgeleide groter dan nul) kan het zijn dat er maar 1 nulpunt is.
Neem bijvoorbeeld de functie f(x)=(x-3)(x2+2x+2).
In de grafiek hieronder is te zien dat deze functie 2 toppen heeft en toch maar 1 nulpunt.

q25949img1.gif

Gaan we nu de grafiek van deze functie verticaal omhoog schuiven dan krijgen we het volgende plaatje.

q25949img2.gif

De linkertop komt steeds verder omhoog totdat de grafiek de x-as raakt in de linkertop. (de onderste groene grafiek). Er zijn dan 2 nulpunten.
Schuiven we nog iets verder omhoog (de oranje grafieken) dan zijn er 3 nulpunten.
Totdat de rechtertop op de x-as ligt: de andere groene grafiek. Er zijn dan weer 2 nulpunten. Schuiven we nog verder omhoog dan blijft er nog maar 1 nulpunt over.
In schema gezet krijg ik dan:
  • Als er twee toppen zijn (discriminant afgeleide0), dan:
    • als de y-coordinaten van de toppen een verschillend teken hebben, de ene positief en de andere negatief =3 nulpunten
      kort gezegd ytop1·ytop20: 3 nulpunten.
    • Een van beide toppen heeft y-coordinaat nul: 2 nulpunten.
      kort gezegd: ytop1·ytop2=0: 2 nulpunten.
  • Alle overige gevallen: 1 nulpunt.


Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 1 juli 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics