Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Stapelen van tennisballen

Als ik een stapel tennis ballen stapel dan bestaat elke laag weer uit meer tennis ballen welke formule kan ik hier voor gebruiken? alvast bedankt

maarte
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - maandag 8 april 2002

Antwoord

Als je vierkante lagen gebruikt krijg je de stapeling van Ballenpiramide. Het verband met de driehoek van Pascal is me niet (hier) niet direct duidelijk (a(n)=C(n+1,3)+C(n+2,3)?)

Een ander stapeling is een driehoekige stapeling van tennisballen. Als je naar de totalen kijkt krijg je deze rij:
1, 4, 10, 20, 35, 56, 84, 120, 165, 220,...
Een formule voor het totaal aantal ballen bij n rijen is n(n+1)(n+2)/6.
Het verband met de driehoek van Pascal is dat je in plaats van deze formule ook C(n+2,3) kan gebruiken. En C(n+2,3) is dan het aantal combinatie van 3 uit n+2.

Voorbeeld ik maak 9 lagen, hoeveel ballen heb ik nodig?

  1. Bereken C(11,3)=165
  2. Bereken 9·(9+1)·(9+2)/6=165
(Zie Bolstapeling)

Zie ook:

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 8 april 2002



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics