De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Negatief drietallig getallenstelsel

hallo,
Samen met een vriendin moet ik een PO maken en uit een vraag komen we niet uit.De vraag is:
Leg uit hoe het negatief drietallig stelsel is opgebouwd en geef een aantal voorbeelden. Er is ook een hint gegeven.
Deze is:
56=81-27+3-1=1·34-1·33+0·32+1·31-1·30=1 -1 0 1 -1.
Kunt u mij dit uitleggen?Alvast Hartelijk bedankt,
Nicole

nicole
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 1 juni 2004

Antwoord

dag Nicole,

Ik had nog nooit van een negatief drietallig stelsel gehoord, maar met die hint kom ik wel op een idee.
Bij het gewone drietallige stelsel gebruik je de cijfers 0, 1 en 2.
Bij het negatief drietallig stelsel gebruik je blijkbaar de cijfers 0, 1 en -1.
Ik neem aan dat je ziet dat de berekening die in de hint staat ook klopt.
Zie je dat in het uiteindelijke 'getal'
1 -1 0 1 -1
precies de nullen, enen en min-enen staan op de juiste plaats?
Probleem is nu: hoe kom je van een willekeurig (decimaal) getal naar de bijbehorende negatief-drietallige schrijfwijze.
Begin maar eens met een tabelletje voor de getallen 1 t/m 10:

decimaalneg.drietallig
00
11
21 -1
31 0
41 1
51 -1 -1
61 -1 0
71 -1 1
81 0 -1
91 0 0
101 0 1

Het getal 5 ontstaat uit 9 door er 4 vanaf te trekken.
Kun je nu zelf verder?
succes,

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 1 juni 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics